Otaniemen kappeli
Otaniemen Kappeli
Lähde: Espoon seurakunnat - sivut

Palaa Pääsivulle

OTANIEMEN KAPPELI

Keskellä Otaniemeä, niemen korkeimmalla paikalla puiden ympäröimänä sijaitsee teekkareiden rakennuttama kirkko, Otaniemen kappeli. Kristityt teekkarit halusivat keskelle tekniikan hallitsemaa maailmaa kirkon, joka muistuttaa elämän kokonaisuudesta ja ihmiselämän arvoista.

Arkkitehtuuriltaan maailmankuulu Otaniemen kappeli valmistui vuonna 1957 arkkitehtuurikilpailuun osallistuneen Heikki ja Kaija Sirenin kilpailutyön pohjalta, jossa arkkitehdit halusivat korostaa ihmisen ja Luojan välistä kohtaamista. Kappelisali avautuu seinänkokoisen ikkunan kautta luontoon. Lasiseinän takana kirkon takapihalla on suurikokoinen valkoiseksi maalattu metalliristi. Kappelin rakennusmateriaaleina on käytetty puuta ja punatiiltä. Kappelin esipiha on puulla aidattu. Otaniemen kappelille ja TKK:n Otaniemen kampukselle myönnettiin v. 2009 maisema-arkkitehtuurin palkinto, XX International Carlo Scarpa Prize for Gardens. Palkinnon myönsi italialainen säätiö Fondazione Benetton Studi Ricerche. Perusteluina rakennuksen läpinäkyvyys ja yksinkertaisuus. Luonto, arkkitehtuuri ja yhteiskunta ovat yhtä. Kappeli peruskorjattiin teknisten ratkaisujen osalta vuonna 2008. Urkujen peruskorjaus oli vuorossa vuonna 2009, ja sakasti on remontoitu kesällä 2011.

Tilat ja toimintaa

Kappeli on Tapiolan seurakunnan alueeseen kuuluvan Otaniemen kyläkappeli, jossa pidetään kastetilaisuuksia, häitä ja hautajaisia. Muun muassa vanhin poikamme on kastettu tässä kappelissa. Pappina toimi silloinen korkeakoulupastori Martti Toivanen. Kappelin pienryhmätoiminta on vilkasta, lukuisat ryhmät kokoontuvat siellä viikoittain. Näitä ovat mm. teekkarien kristillinen yhdistys, Ristin kilta ry, seurakunnan ja MLL:n perhekerhot. Myös unkarilaisten ja kiinalaisten raamattupiirit kokoontuvat säännöllisesti kappelilla pienen iltapalan ympärillä. Toiminnallinen vastuu kappelista on Espoon seurakuntien oppilaitostyöllä.

Kappelisalissa on 150 istumapaikkaa, 10-äänikertaiset Kangasalan urkutehtaan valmistamat urut sekä piano (Yamaha YUS5PE). Kappelisalin takana on kerhotila, jossa voidaan pitää esim. kirkollisiin toimituksiin liittyviä perhejuhlia. Kerhotilassa on perussäestykseen soveltuva sähköpiano (Roland HP-237) ja tilaa noin 40 hengelle. Kerhotilan yhteydessä on keittiö, jossa on kahvin- ja vedenkeitin, liesi, uuni, mikroaaltouuni, astianpesukone sekä kylmäsäilytystilaa.