Apostoli Andreas
Apostoli Andreas ja hänen ristinsä.
Lähde: Wikipedia

Palaa Pääsivulle

Apostoli Andreas

Apostoli Andreas Ensinkutsuttu oli ensimmäisiä Jeesuksen opetuslapsia ja apostoli Pietarin veli. Hänet kuvataan usein yhdeksi Jeesuksen läheisimmistä opetuslapsista. Hän on useitten valtioiden, kuten Romanian ja Skotlannin, suojelija. Hänen muistopäivänsä on marraskuun 30. päivä. Andreas (nimi tarkoittaa kreikaksi ’miehuullinen’) oli ammatiltaan kalastaja, syntyisin Beetsaidasta Galileanjärven koillisrannalta. Johannes Edelläkävijän (Johannes Kastajan) opetuslapsena ollessaan hänet kastettiin ja heti tämän jälkeen hän jätti pyhän Johanneksen seuratakseen Jeesusta. Hän toi mukanaan myös veljensä, apostoli Pietarin. Kumpikin heistä luetaan kuuluviksi tärkeimpien kahdentoista apostolin joukkoon. Perimätiedon mukaan Andreas julisti evankeliumia Nykyisen Kreikan alueella, Konstantinopolissa, Venäjällä ja Georgiassa. Perimätiedon mukaan Andreas kuoli marttyyrikuoleman Peloponnesoksessa, Patraksen kaupungissa. Varakonsuli Egeaksen perhe uskoi pyhän Andreaan ihmeisiin ja saarnoihin. Tämä raivostutti varakonsulin kiduttamaan ja ristiinnaulitsemaan apostoli Andreaan. Uudet apostolin kastamat uskovaiset tahtoivat siirtää hänet pois ristiltä, mutta sitä ei heille sallittu. Sen sijaan apostoli Andreas lohdutti heitä ristiltä ja apostoli rukoili harvinaisen valon ympäröidessä hänet puolen tunnin ajan. Kun valo poistui, apostoli Andreas antoi sielunsa Luojansa huomaan. Tämä tapahtui vuonna 62. Hänet ristiinnaulittiin perimätiedon mukaan vinolle X-muotoiselle ristille, jota nykyään nimitetään hänen mukaansa Andreaan ristiksi. Kyseinen risti on kuvattu myös Skotlannin ja Jamaican lipuissa. Apostoli Andreaan pyhäinjäännökset ovat osin Konstantinopolissa, mutta hänen kätensä Moskovassa ja hänen kallonsa oli ensin Roomassa, mistä se kuitenkin vuonna 1964 palautettiin Patrakseen. Raamatun kirjoitusten perusteella Andreaasta saa käsityksen, että hän oli suoraviivainen ja käytännöllinen toiminnan mies.
Raamatussa on vain muutamia mainintoja apostoli Andreaksesta:

(Joh. 1:37-42)
37 Kun opetuslapset kuulivat hänen sanansa, he lähtivät seuraamaan Jeesusta.
38 Jeesus kääntyi, ja nähdessään heidän seuraavan hän kysyi: "Mitä te haluatte?" He vastasivat: "Rabbi" -- se merkitsee: opettaja -- "missä sinä asut?"
39 "Tulkaa, niin näette", Jeesus sanoi. He menivät ja näkivät hänen majapaikkansa, ja he jäivät hänen seuraansa lopuksi päivää. Ilta oli tulossa, oli noin kymmenes tunti.
40 Toinen näistä, jotka kuulivat Johanneksen sanat ja lähtivät seuraamaan Jeesusta, oli Andreas, Simon Pietarin veli.
41 Hän etsi ensiksi käsiinsä veljensä Simonin ja sanoi hänelle: "Me olemme löytäneet Messiaan!" -- se merkitsee: Voidellun.
42 Andreas vei hänet Jeesuksen luo. Jeesus katsoi häneen ja sanoi: "Sinä olet Simon, Johanneksen poika. Nimesi on oleva Keefas" -- se merkitsee: Kallio.

(Mark. 1:29)
Synagogasta he menivät suoraan Simonin ja Andreaksen kotiin. Jaakob ja Johannes olivat mukana

(Mark. 13:3-4)
Kun Jeesus sitten istui Öljymäellä temppeliä vastapäätä, kyselivät Pietari, Jaakob, Johannes ja Andreas, jotka olivat hänen kanssaan:
"Milloin se kaikki tapahtuu? Kerro meille, mikä on merkkinä siitä, että sen toteutuminen on lähellä."

(Joh. 6:8-9)
Silloin eräs opetuslapsi, Simon Pietarin veli Andreas, sanoi Jeesukselle: "Täällä on poika, jolla on viisi ohraleipää ja kaksi kalaa. Mutta miten ne riittäisivät noin suurelle joukolle?"

(Joh. 12:22)
Filippus meni puhumaan asiasta Andreakselle, ja sitten he molemmat menivät Jeesuksen puheille.