Valkohäntäpeura - Odocoileus virginianus Valkohäntäpeura - Odocoileus virginianus
Toinen, suositeltavampi, nimi on valkohäntäkauris.
Valkohäntäpeura on tuotu Suomeen Amerikasta 1930-1940-luvuilla.
Minnesotan suomalaiset lahjoittivat ensimmäiset 5 yksilöä.
Entinen nimi on Laukonpeura Laukon kartanon mukaan.
Ensimmäiset yksilöt tuotiin Laukon kartanoon Vesilahdelle.
Oikeampi nimi olisi valkohäntäkauris.
Kanta on kasvanut voimakkaasti ja asuinalue on laajentunut.
Säkäkorkeus on 90-110 cm ja ruumiin pituus 150-1ä cm.
Pukin paino on jopa 130 kg ja naaraalla 40-80 kg.
Pitkähkö alta valkea häntä, joka on nostettuna varoitussignaali.
Häntä on hyvä erotuntomerkki metsäkauriin suhteen.
Karvan väri kesällä punertavanruskea, syksyllä vaaleanharmaa.
Esiintyy Oulu-Joensuu-linjan eteläpuolella.
Kannan koko on tällä hetkellä paljon yli 100 000 eläintä.
Kanta on hyvin runsas Lounais-ja Etelä-Suomessa.
Elää viljelysalueiden tuntumassa reheväkasvuisissa metsissä.
Tekee 1-3 vasaa vuodessa.
Ravintona vuodenajasta riippuen ruohovartiset kasvit, oraat,
puiden ja pensaiden versot ja varvut.
Talvella ravintona on lisäksi mm. mustikka ja kataja.
Lisäruokinta auttaa peuroja selviämään lumisten talvien yli.
On toiseksi tärkein riistaeläin Suomessa hirven jälkeen.
Lisätietoa Valkohäntäpeurasta
Lisätietoa Valkohäntäpeurasta